Faya (7) verzamelt slakken in de tuin: ‘Hoop dat iedereen ze leuk gaat vinden’

Elise de RooijDe 7-jarige Faya uit Lemmer weet zelf ook wel dat haar liefde voor slakken niet voor iedereen vanzelfsprekend is. “Bij mij op school vindt verder niemand ze leuk”, vertelt ze aan RTL Nieuws. “Maar ik vind ze gewoon enorm schattig.”

Begon met één slak

Haar hobby begon een jaar of vier geleden, toen ze met één slak thuiskwam, vertelt moeder Daniëlle. “Inmiddels is het behoorlijk uit de hand gelopen en zoeken we stad en land af naar bijzondere exemplaren.”

Bioloog Mátyás Bittenbinder moedigt het verzamelen van slakken van Faya enorm aan. “Het is net zoiets als het vinden van kikkervisjes voor in een aquarium of schelpen op het strand. Zelf verzamelde ik als kind salamanders en kikkers.”

De dieren wonen in de tuin, waar ze vrij rond kunnen lopen. In een bakje slakken houden mag Faya niet. “Elke ochtend kijk ik even waar ze zijn, ‘s middags als ik uit school kom zoek ik ze opnieuw op. Ze komen nooit echt ver, maar soms kruipt er wel eens een in de tuin van de buren”, legt ze uit. Met een streepje op de huisjes van de slakken, houdt Faya de beestjes uit elkaar. 

‘Eten echt alles’

Dat er dit jaar zoveel slakken zijn, is voor Faya een zegen. “Alleen van naaktslakken houd ik niet zo. Het slijm dat ze achterlaten is veel viezer dan dat van huisjesslakken.”

Het leukste aan de huisjesslakken vindt Faya dat ze ‘echt alles eten’. Bij haar in de tuin krijgen ze meloen, aardbeien, tomaat en komkommer. Ook eten ze sla en onkruid. En de planten van de buren. “Soms doen ze heel gek. Er is er bijvoorbeeld eentje die steeds zijn oogjes beweegt als hij eet.”

Het natte voorjaar en de regenachtige zomer zorgen dit jaar voor een recordaantal slakken. Simon Eurlings, op Instagram bekend als de Moestuinman, heeft advies voor mensen die de dieren niet in hun sla willen hebben: 

Volgens Bittenbinder kennen de meeste Nederlanders alleen het onderscheid tussen de naaktslak en de huisjesslak. “Maar er komen in Nederland zeker 140 soorten slakken voor.” De weekdieren zijn goed voor de natuur, legt hij uit. “Ze ruimen organisch afval op en zijn zelf een belangrijke bron van voedsel voor dieren zoals egels en vogels.”

‘Fascinatie voor natuur’

Bittenbinder ziet dat kinderen wel vaker zo enthousiast worden van de natuur. “Ze worden onwijs vrolijk van verhalen van Freek Vonk en kennen de gekste feitjes over giraffen en olifanten. Maar op een zekere leeftijd gaan ze met andere dingen bezig, en dan verdwijnt die fascinatie voor de natuur enigszins. Dat is jammer.”

Faya hoopt dat iedereen slakken leuk gaat vinden. “Dan komen er hier nog veel meer in de tuin.” Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment