Emoties lopen hoog op bij buurtbijeenkomst over komst asielzoekers naar Naarden

Elise de RooijEventuele incidenten op het opvangterrein vallen onder verantwoordelijkheid van het COA. Wat er buiten het terrein gebeurt, is verantwoordelijkheid van de gemeente en de politie.

De omwonenden willen dat er beter wordt gekeken naar veiligheid en eisen dat er voor volgende week – als er een grotere bewonersbijeenkomst staat gepland – een uitgebreide analyse wordt gemaakt. Ook willen ze weten of de gemeente gaat bijdragen aan een veilige woonomgeving door mee te betalen aan camera’s, alarminstallaties en particuliere beveiliging.

Opgebouwde woede over vergunningen

Ook dat de opvang allemaal zo snel geregeld kan worden, leidt tot boosheid. Het COA legt uit dat ze nu eerst een vergunning moeten gaan aanvragen en vanaf de aanvraag geldt een bezwaartermijn van acht weken, maar dan vallen ook de woorden ‘tijdelijke ontheffing’ en ‘gedoogvergunning’. 

Vooral bij de ondernemers gevestigd aan de Rijksweg komt de opgebouwde woede tot ontploffing. “Waarom kan het COA wel dingen bouwen, dingen plaatsen en krijg ik zelfs geen vergunning voor een hek? Ik loop al jaren tegen de gemeente Gooise Meren aan. Elke vergunning die ik aanvraag wordt geweigerd en het COA zou binnen twee maanden een woonvoorziening mogen plaatsen voor honderdvijftig mensen? Waar is het gelijkheidsbeginsel?”

De ondernemer krijgt veel bijval van collega’s die ook met hun voorbeelden van geweigerde vergunningen komen.

Vergunningen alsnog verlenen

Dan zegt de gemeentelijke projectleider iets opmerkelijks: “De wethouder heeft aangegeven dat de gemeente iets gaat vragen van de omwonenden en heeft zichzelf de vraag gesteld of ze iets kan teruggeven. We zouden als gemeente bijvoorbeeld kunnen kijken of we bepaalde vergunningen van ondernemers opnieuw kunnen beoordelen en kijken of sommige bouwvergunningen die zijn tegengehouden, alsnog verleend kunnen worden.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment