Eerste fabrikant overstag: laatste diesel ooit van Volvo rolt van de band

Elise de RooijVorig jaar september kondigde Volvo zijn plannen al aan om begin 2024 definitief te stoppen met de productie van dieselauto’s. “Electrische aandrijving is onze toekomst en superieur aan verbrandingsmotoren. Het is stiller, trilt minder, heeft lagere servicekosten voor onze klanten en stoot geen uitlaatgassen uit”, benadrukte Volvo-topman Jim Rowan.

Markt afgekoeld

In 2017 kondigde Volvo als eerste grote autofabrikant aan de productie van verbrandingsmotoren af te bouwen. Sindsdien introduceerde het merk verschillende hybride en volledig elektrische wagens. Andere autofabrikanten hebben (nog) geen toezeggingen gedaan over wanneer zij volledig overgaan op elektrisch. 

Volgens een rapport van Reuters is de markt voor elektrische auto’s (EV’s) afgekoeld. De investeringen in de capaciteit en de technologische ontwikkeling zijn nu groter dan de vraag naar zulke auto’s, waardoor de druk op bedrijven groter wordt om hun kosten te drukken.

‘Nood bij Volvo is hoog’

Mercedes-Benz Group AG, bekend van merken als Mercedes en Smart, heeft vorige maand zijn verkoopverwachtingen voor elektrische auto’s naar beneden bijgesteld en ook Audi schroefde vorig jaar de uitrol van EV’s terug. 

Toch wil Volvo zich vanaf 2030 alleen nog maar richten op de productie van EV’s. Vanaf 2040 wil de fabrikant volledig klimaatneutraal zijn. De ambities van Volvo zijn hoog, maar dat is de nood ook, zegt Rowan. “Wat de wereld nu nodig heeft, in deze kritische tijd voor onze planeet en de mensheid, is leiderschap. Het is hoog tijd voor de industrie en politieke leiders om sterk en besluitvaardig te zijn om de klimaatverandering te bestrijden.”

Laatste Volvo naar Museum

Het allerlaatste model dieselauto, de XC90, wordt vervangen door zijn elektrische tegenhanger, de EX90. Wel zal Volvo voorlopig nog benzineauto’s blijven maken en ondersteuning en onderdelen blijven leveren aan huidige dieselrijders. En de allerlaatste dieselauto die van de band rolde, zal tentoongesteld worden in het Volvo museum in Gothenburg, dat volgend maand opent.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment