Duurzame Michelin-ster ‘waanzinnige droom die uitkomt’ voor Alkmaarse Neder-kok Brian

Elise de Rooij



“Ik ben geboren in Haarlem, opgegroeid in de duinen van Overveen en het West-Friese Hensbroek en mijn vriendin is een Alkmaarse. Inmiddels woon ik daar ook.”

Gepassioneerd beschrijft hij dat door schelpjes, overblijfselen van de Zuiderzee, de grond in onze regio rijk is aan mineralen. “De beemsterknoflook is groot, pompoen smaakvol, de uien heerlijk. En er wonen vele jagers in de omgeving.”

Sinds die ene recensie in de landelijke krant heeft het restaurant zich ontwikkeld, vertelt de chef-kok. En dat betaalt zich ook uit. “We werken dag en nacht en hebben onze kwaliteit aangescherpt. We zijn meer een geoliede machine.”

Kok zonder opleiding

Er volgde een toprecensie in het NHD, benoeming in een Franse culinaire gids en recent werd het Alkmaarse restaurant al opgenomen in de Michelingids.

En sinds vandaag is daar dus een ‘groene ster’ bijgekomen: een Michelin-bekroning voor – naast het gebruik van lokale producten – zaken die zich bewust zijn van milieu en ethiek. 

Daarmee staat Neder in een rijtje met De Kas in Amsterdam en De Librije in Zwolle. En dan te bedenken dat de 33-jarige Brian Luikel los van zijn vwo geen enkele diploma heeft. 

Hij lacht, staat nog steeds tussen de feestvierende menigte.



Website

Lees ook deze artikelen

Geef een reactie