Samar, Oumaima en Fatema konden zich niet vinden in de lijn van de politiek als reactie op de gebeurtenissen tussen Hamas en Israël. Daarom kwamen ze in actie. “We wilden onze gekozen volksvertegenwoordigers ter verantwoording roepen, zij zitten daar namelijk voor ons allemaal”, zegt Samar.
De drie vriendinnen hoopten hun directe omgeving zo ver te krijgen om mee te doen met de actie. “We verzamelden e-mailadressen van politici, die zijn voor iedereen toegankelijk. En we schreven zelf een mail waarin we aandacht vroegen voor het ondraaglijke leed aan beide kanten, maar inmiddels vooral aan Palestijnse zijde.”
Massaal opgepakt
Waar Samar en haar vriendinnen in eerste instantie alleen hoopten dat hun directe omgeving bereid was om de mails te versturen, bleek al snel dat hun boodschap massaal gedeeld werd online. “Ja, dat was wel boven verwachting hoe snel en massaal dat gebeurde.”
“We hadden ook voor een petitie kunnen gaan, maar we dachten dat dit visueel meer impact zou maken. Als al die politici zoveel mail binnen krijgen, dan komt de boodschap wel aan, dachten we.”
Die boodschap lijkt in ieder geval binnen te komen. Zo deelde CDA-politicus Mustafa Amhaouch op X bovenstaande tweet.
Internationaal recht
“Volgens internationaal recht zijn Gaza en de Westelijke Jordaanoever bezet gebied”, vervolgt Samar. “Je kan als Nederland zijnde, we hebben hier nota bene een internationaal strafhof, dan toch niet zeggen dat je de regering van Israël onvoorwaardelijk steunt?”
“Ik had het idee namelijk dat we in Nederland het erover eens waren dat mensenrechtenschendingen niet kunnen. Dat we ons daarvoor zouden inzetten en ertegen uitspreken. Maar er is een genocide gaande en niemand doet iets.”
De actie blijft zeker niet onopgemerkt. DENK liet via Instagram weten de actie te steunen. “Ook liet GroenLinks in een vrij standaard reactie aan iemand het partijstandpunt weten”, zegt Samar.
“Verder hebben we veel bevestigingen gekregen, in ieder geval dat de berichten zijn aangekomen bij Tweede Kamerleden. Maar vanuit het Europees Parlement hebben we nog niks gehoord, dat vind ik wel kwalijk eigenlijk”, zegt Samar.
D66’er Sjoerd Sjoerdsma ontving de mails ook in zijn inbox. Hij liet tegenover RTL Nieuws weten de actie goed te begrijpen. “Je kunt ons altijd direct benaderen. Dat jongeren dit nu doen om aandacht te vragen voor Gaza, snap ik goed. De beelden snijden door je ziel. Het sterkt mij om hun boodschap ook namens D66 luid en duidelijk te laten horen.”
Maar zolang de oorlog nog steeds doorgaat, zitten Samar, Oumaima en Fatema ook niet stil. “De spamfilters van de politici zijn verder aangescherpt, dus we moeten ook nieuwe dingen verzinnen. Zo zijn er ook nummers van politieke partijen die iedereen kan en mag bellen. Ook dat gebeurt nu”, vertelt Samar.
“Ik denk dat als je meerdere malen op een dag het standpunt van je partij moet gaan lopen vertellen, dat er op een gegeven moment ook wel meer over nagedacht gaat worden.”