Duitsland betaalt HIMARS-raketten voor Oekraïne

Elise de RooijPistorius onthulde het plan na gesprekken met de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin. De Duitse defensieminister zei dat het idee ontstond tijdens het lange wachten op 61 miljard dollar (ruim 56 miljard euro) aan Amerikaanse hulp voor Oekraïne. Het Congres keurde de hulp in april goed als onderdeel van een nationaal veiligheidspakket.

Militaire verantwoordelijkheden

“Tijd was van essentieel belang”, zei Pistorius tegen verslaggevers. “Dus boden we aan om drie systemen uit Amerikaanse legervoorraden over te nemen, te betalen en te leveren.” Het HIMARS-raketsysteem, vervaardigd door Lockheed Martin Corp., is effectief gebleken tegen Russische aanvoerroutes en munitieopslagplaatsen ver achter de frontlinies.

In Washington probeerde Pistorius de boodschap over te brengen dat Duitsland grotere militaire verantwoordelijkheden op zich wil nemen, ook in de defensie-industrie. Volgens de Duitse defensieminister geeft Duitsland dit jaar het meeste uit aan defensie sinds de oprichting van de Duitse strijdkrachten na de Tweede Wereldoorlog.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment