Door Freek Vonk ontdekte reuzenanaconda dood gevonden

Elise de Rooij“BREAKING: met enorm veel pijn in mijn hart wil ik laten weten dat de machtige grote groene anaconda waar ik mee gezwommen heb dit weekend dood is aangetroffen in de rivier”, schrijft Vonk. Volgens de bioloog hebben meerdere mensen hem laten weten dat het reptiel is doodgeschoten, ‘al is er nog geen officiële bevestiging over de doodsoorzaak’.

“Ik ben zo verdrietig en tegelijkertijd ook zo woedend! Wat een droevig en tragisch verlies. En hoe ZIEK moet je zijn om dit zo’n mooi en uniek dier aan te doen!? Dit is zó in- en intriest.”

Het bericht zie je hier:

De nieuwe soort, Eunectes akayima of noordelijke groene anaconda genoemd, bleek genetisch iets af te wijken van een al bekende soort, en mag daarom een nieuwe soort genoemd worden. De slang komt voor in het noorden van Zuid-Amerika: onder meer Venezuela, Suriname en Frans-Guyana. Het team van biologen en wetenschappers publiceerde over de ontdekking in het wetenschappelijke tijdschrift Diversity.

Klap voor biodiversiteit

Volgens de Nederlander was de anaconda ‘zo dik als een autoband’ en ruim 200 kilo zwaar. “Met een kop zo groot als mijn hoofd. Vanuit het volste ontzag en bewondering een monster.”

Vandaag schrijft Vonk op Instagram: “Ze bleek bijna 7 meter lang te zijn, en daarmee was dit vrouwtje een gigantische reus van een slang. Niet alleen in grootte, maar ook in karakter. Een ijzersterk dier, een overlever, eentje die al tientallen jaren in Bonito rondzwom. Voor zover we weten was ze supergezond en nog in de bloei van haar leven, en had ze in de komende jaren dus nog voor vele nakomelingen kunnen zorgen. Aangezien er niet zoveel van dit soort kolossale reuzenslangen rondzwemmen, is de klap voor de biodiversiteit (en deze specifieke soort in ‘t bijzonder) dan ook enorm groot.”

Hij schrijft te hopen dat de daders worden gevonden en vervolgd. “Ik heb begrepen dat er al grootschalig politieonderzoek gaande is op de plek waar ze is gevonden. In de tussentijd kan ik alleen maar verdrietig zijn over hoe mensen keer op keer in staat blijken te zijn de natuur zo doelloos kapot te maken. Het is zó nutteloos en zó dood en doodzonde.”

Beelden van Vonk die zwemt met de slang zie je hier:Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment