Deze bijzondere hints zitten verstopt in The Fall of the House of Usher

Elise de RooijThe Fall of the House of Usher is een achtdelige miniserie gemaakt door Mike Flanagan, bekend van series als The Haunting of Hill House, The Haunting of Bly Manor en Midnight Mass. Voor The Fall of the House of Usher heeft hij zich laten inspireren door de klassieke werken van schrijver Edgar Allan Poe, maar de serie heeft ook wel wat weg van Succession.

De serie gaat over de opkomst en ondergang van de familie Usher, die een fortuin vergaarde met de verkoop van dubieuze medicijnen. De familie is steenrijk, maar ook gedoemd, want alle kinderen van pater familias Roderick (Bruce Greenwood) zijn onder mysterieuze omstandigheden om het leven gekomen. Ook voor hem lijkt nu het einde te naderen, nu hij wordt opgejaagd door demonen uit het verleden. Hij besluit daarom zijn verhaal te doen aan een officier van justitie (Carl Lumbly) die het al langer op de familie heeft voorzien. In acht afleveringen komen we erachter hoe de familie hun fortuin heeft vergaard en hoe ze precies om het leven zijn gekomen. 

Het leuke aan de serie is dat er heel wat hints in verstopt zijn die verwijzen naar Poe en zijn werk. Een aantal op een rij:

Aandacht voor kleur

Iets wat je misschien is opgevallen aan de serie zijn de kleuren die de personages omringen. Elk van de Usher-kinderen heeft een signature-kleur, of die nu terugkomt in hun kleding, accessoires of auto’s. Voor Roderick is het bijvoorbeeld blauw, voor Tamerlane groen en goud, voor Victorine oranje, voor Camilla zilver en wit, voor Leo geel en voor Perry rood. De aandacht voor kleuren is een verwijzing naar het korte verhaal The Masque of Red Death van Poe, waarin ook kleuren centraal staan.

Een betekenisvol adres

Het adres van Mr. Longfellow is 2640, hetzelfde nummer als de historische cottage van Poe in New York. Daarnaast is op het rijbewijs van Verna de naam Pamela Clemm te zien, Clemm is de meisjesnaam van Poe. Het adres van Verna is 1849 Reynolds Street, het jaar waarin Poe overleed, en Reynolds is de naam die Poe zou hebben uitgeschreeuwd vlak voor hij kwam te overlijden. 

Dieren

In de serie komen heel wat raven voorbij en dat is niet voor niks. De dieren komen namelijk met regelmatig in de werken van Poe voorbij. Hetzelfde geldt voor de foto van het paard boven de bar, een verwijzing naar zijn ‘Metzengerstein’-gedicht, en het konijnenmasker dat waarschijnlijk een verwijzing is naar het konijn dat regelmatig in zijn verhalen voorbijkomt. 

Verwijzing naar avontuurlijk verhaal

Arthur Pym heeft het in de serie over een ontmoeting met Richard Parker, de naam van een personage uit het boek van Poe genaamd The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket. Het boek gaat over de tijd die Pym heeft doorgebracht op het schip The Grampus. Roderick heeft het ook over de verhalen die Arthur heeft verteld over zijn reizen. Tijdens een confrontatie tussen Verna en Arthur onthult zij dat zij aanwezig was op het schip met hem en dat er iets verschrikkelijks is gebeurd, net als in het verhaal.

Verwijzing naar eigen werk

Flanagan kan het ook niet laten om een kleine verwijzing naar zijn eigen werk in de serie te stoppen. Als Lenore en Morella films aan het kijken zijn op Netflix, stuiten ze op Gerald’s Game, een thriller die hij heeft geregisseerd. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment