Deelnemers klimaatmars blij met Greta Thunberg, maar: “Ze wil niet te veel aandacht”

Elise de Rooij


De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg liep vandaag vooraan mee in de klimaatmars door het centrum, tot grote vreugde van veel aanwezigen. Aan de mars deden vele tienduizenden demonstranten, volgens de organisatie 85.000 mensen, mee. 

Thunberg zelf werd afgeschermd door andere demonstranten, wilde geen vragen beantwoorden en draaide zich ook om als ze doorhad dat ze gefilmd werd. “Dat is eigenlijk omdat zij wil dat het gaat om de mensen hier en het klimaat hier”, vertelde de organisatie. “En ook de mensen die het hardst getroffen worden door de klimaatcrisis. Zij zegt zelf, ik ben dat niet, het gaat niet om mij. Het gaat om al die andere mensen hier op straat.”

“Ze wil vooral niet te veel aandacht”, zei een deelnemer. “Want ze wil dat de aandacht gaat naar de inheemse volkeren die al zo lang worden onderdrukt en zo lang hieronder leiden. En ze wil dat de aandacht gaat naar de hele mars en de eis voor klimaat en rechtvaardigheid. Ze wil vooral niet de aandacht op zichzelf focussen.”

“De regering en grote bedrijven moeten stoppen met het vreselijke vervuilen en het focussen op winst “

Deelnemer klimaatmars

De boodschap was volgens deze deelnemer dat de regering en grote bedrijven ‘eindelijk moeten stoppen met het vreselijke vervuilen en het focussen op winst en niet meer onze toekomst en leefomgeving kapot moeten maken’. Een ander vond dat de aarde fossielvrij moet worden. “Dat we samen met zijn allen zoveel mogelijk eraan moeten gaan doen om de wereld een betere plek te maken. 

De mars eindigde op het Museumplein, waar verschillende toespraken plaatsvonden. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment