De brandweer bepaalt op basis van verschillende factoren of een pand veilig te betreden is, vertelt brandweerman Cor Kraaijenhagen. Redenen om een pand níet te betreden, zijn om te beginnen: de hevigheid van de brand en als er sprake is van instortingsgevaar.
Explosiegevaar
“De brandweer neemt risico’s maar niet altijd”, zegt Kraaijenhagen. “Als een pand instabiel is – wat waarschijnlijk zo is – en je kan niet overzien hoe heftig het gaat zijn, dan ga je niet je eigen mensen erin sturen.”
Daarnaast kan er sprake zijn van explosiegevaar, zoals in Rotterdam, veroorzaakt door de verborgen gasleidingen. “Ze konden pas naar binnen toen het gas was afgesloten”, gaat Kraaijenhagen verder. “Maar ook als gas zich ergens ophoopt is er sprake van explosiegevaar.”
Gebouw ontzet
Bovendien weet de brandweer niet in alle gevallen wat er precies aan de hand is. Zo kan een brand veroorzaakt zijn door vuurwerk, of bijvoorbeeld een gaslekkage. “Ook is het hele gebouw ontzet, toen hebben ze nog een grens moeten trekken.”
Brand kan voor een hoop schade aan een gebouw zorgen, beaamt André Lankhof, constructief adviseur van ingenieursbureau IOB. Hij meet regelmatig de brandschade bij gebouwen. “De precieze schade hangt af van het soort gebouw en hoe oud het gebouw is”, vertelt Lankhof.
“Door een brand ontstaat onder meer schade aan het beton, wat bestaat uit water, cement, grind en staal. Het water in het beton zet uit en hetzelfde geldt voor het staal. Er ontstaat scheurvorming in het metselwerk en zo kunnen er onveilige situaties ontstaan.”
Constructie onbetrouwbaar
Het gevolg hiervan is dat zowel het staal als het beton uit elkaar kan spatten. “Dat komt door de hitte, maar ook door het blussen en de afkoeling, dus de temperatuurverschillen”, gaat Lankhof verder. “Zo ontstaan er situaties waardoor je constructies niet meer kan vertrouwen.”
Volgens Lankhof is het lastig te bepalen wanneer een gebouw na een brand veilig genoeg is om te betreden omdat het soms oude gebouwen betreft en in andere gevallen is simpelweg onbekend wat er aan het pand gedaan is. “Vaak moet je eerst de bouwtekeningen hebben om te weten hoe de constructie is. Daarna pas kun je vaststellen of het veilig genoeg is om naar binnen te gaan.”
Eigen veiligheid voorop
Volgens de brandweer staat in ieder geval de eigen veiligheid voorop. Bij een enorme gasexplosie in Bilthoven ging het al een keer goed mis. Veel aanwezige brandweerlieden raakten bij dit incident gewond, vervolgt brandweerman Kraaijenhagen. “Ik zeg altijd: we gaan tot een bepaalde lijn”, zegt hij. Ook als onverhoopt zou blijken dat een persoon achter een deur zou liggen. “Je kunt niet zomaar mensen een pand in sturen”, aldus de brandweer.