Borstkanker opnieuw terug bij Bartina Koeman: ‘Nu chronisch’

Elise de RooijBartina kreeg in 2018 te horen dat ze metastasis had. “Uitzaaiingen in de wervelkolom”, licht ze toe. Na heel wat chemo’s is de kanker tot 2023 weggebleven. Helaas krijgt ze vorig jaar slecht nieuws te horen. “Ze zagen op een scan weer activiteit. Dus sinds een jaar zit ik weer in de medische molen. Om de drie à vier weken moet ik in Nederland zijn voor een behandeling in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.”

Momenteel is haar situatie ‘stabiel’, laat ze weten. “Mijn fantastische arts in het AVL heeft me gezegd: ‘Er zijn wel vier, vijf planken met medicijnen. Je kunt hier oud mee worden.’ Dat geeft mij een fijn, positief gevoel. Ik maak me daar geen zorgen over. Als je reuma hebt, moet je ook je hele leven reumamedicijnen nemen.” 

Ondanks de schrik is Bartina strijdbaar. “Ik ben een sterke vrouw. Ik kan dit aan. Daar ben ik wel achter. Ik loop ook niet de hele dag te zeuren en te klagen. En ik ben heel zelfstandig. Dat heb ik wel geleerd in deze wereld.” 

Daarbij geniet ze ‘ontzettend van het leven’. “Ik ben positief, ik voel me goed. Ik pluk de dag. Ik doe alleen nog maar dingen waar ik heel veel plezier in heb. De rest skip ik allemaal. Ik heb geleerd om te luisteren naar mijn lichaam. En niet om te gaan met mensen met verkeerde energie.” Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment