Belgen laten bier beter smaken met hulp van kunstmatige intelligentie

Elise de RooijOnderzoeksleider Kevin Verstrepen legt in de Britse krant The Guardian uit dat zijn team onderzoek heeft gedaan naar 250 verschillende bieren, verdeeld over 22 verschillende stijlen zoals blond, amber, fruitige bieren en alcoholvrij bier. Van die bieren werden ruim 200 chemische eigenschappen onder de loep genomen zoals alcohol- en suikergehalte, pH-waarde, aroma’s en smaken.

AI-modellen

De wetenschappers verzamelden op twee manieren informatie over de smaak. Een panel van zestien bierproevers testte en beoordeelde drie jaar lang 250 bieren op 50 verschillende eigenschappen, zoals hop, zoetheid, bitterheid en zuurgraad. Daarnaast werden 180.000 recensies verzameld van het consumentenplatform RateBeer.

Met die berg data creëerden ze AI-modellen om te voorspellen hoe de bieren zouden smaken bij bepaalde aanpassingen, en hoe consumenten die veranderde smaken zouden waarderen. De resultaten van het onderzoek werden vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

“Zoals de meeste voedingsmiddelen bevat bier honderden verschillende aroma-moleculen”, zegt Verstrepen. “Je tong en neus registreren die allemaal, en onze hersenen maken daar één impressie van. Maar al die elementen werken samen. Kleine aanpassingen in de concentratie van de chemicaliën kunnen daarom een grote invloed hebben op de smaak.”

Brouwer noodzakelijk

Met de AI-voorspellingen werd de samenstelling van twee commercieel verhandelde bieren aangepast, eentje met en eentje zonder alcohol. Testpersonen die deze bieren vervolgens proefden, gaven de veranderde recepten hogere waarderingen dan de originele smaken.

Volgens onderzoeker Verstrepen kan deze methode vooral gebruikt worden om in de toekomst alcoholvrij bier lekkerder te maken. Daarnaast benadrukt hij dat het mensenwerk van de bierbrouwers noodzakelijk blijft voor goed bier.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment