Bedrijfsleven kijkt met argusogen naar verkiezingswinst PVV

Elise de RooijEen aarzelende reactie op de verkiezingswinst van de PVV. Die partij wil uit de Europese Unie stappen en heeft meerdere standpunten, zoals een verbod op de Koran, die indruisen tegen de grondwet.

Verantwoordelijkheid nemen

Toch laat Ingrid Thijssen – voorziter van VNO-NCW – niet het achterste van haar tong zien als het gaat om een eventuele premier Geert Wilders. “We zullen zien wie het wordt. Ik ga ervan uit dat wie het ook wordt diegene de verantwoordelijkheid zal voelen om Nederland goed te vertegenwoordigen in het buitenland.”

Waar de werkgeversorganisatie in ieder geval niet op zit te wachten is een radicale ommezwaai van het beleid, iets dat de PVV wel graag ziet. “Er zijn al heel veel plannen gemaakt op heel veel fronten. Dat moeten we niet opnieuw doen.” Volgens Tijssen is het tijd op de plannen uit te voeren. “Doen, doen, doen”, is het credo. Daarmee doelt ze ook op alle maatregelen om Nederland duurzamer te maken, die Wilders het liefst allemaal ziet sneuvelen.

Zorgen bij Arcadis

Bij het internationale ingenieursbureau Arcadis zijn ze wat uitgesprokener. Algemeen directeur Cécile Cluitmans van Arcadis Nederland maakt zich zorgen om de nieuwe politieke wind die er waait, met name als het gaat om de energietransitie en inclusiviteit.

Het bedrijf maakt zich over de eigen investeringen die het doet op het gebied van klimaat nog niet meteen druk, omdat het in 70 verschillende landen actief is. De voornaamste boodschap van Cluitmans aan een nieuw kabinet: “Laten we Nederland zijn voor alle Nederlanders.”

Expats

Bij chipfabrikant ASML maakt men zich ook zorgen over de verkiezingsuitslag, maar dat heeft vooral met de arbeidsmarkt te maken. Zowel PVV als NSC, de twee grote winnaars, hebben aangegeven te willen snijden in fiscale regelingen voor expats. Die betalen daardoor minder belasting dan Nederlandse burgers.

Oneerlijk, vinden de partijen, maar volgens ASML zijn die regelingen van groot belang om voldoende talent aan te trekken, laat het bedrijf weten aan persbureau Bloomberg. Verder roept ASML, net als Arcadis en VNONCW, op om ‘consistent langetermijnbeleid’ te maken, zodat bedrijven weten waar ze aan toe zijn.

Belangen logistiek afwezig

Vervoerdersclub Evofenedex vindt dat er tijdens de campagne te weinig aandacht is geweest voor ‘de internationale context en geopolitieke ontwikkelingen’. “Daarmee waren de belangen van handel en logistiek wel erg afwezig.” De organisatie zegt graag een bijdrage te leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, en ‘ziet uit naar een vruchtbare samenwerking’ met de nieuwe Tweede Kamer.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment