AVROTROS geschokt over diskwalificatie Joost Klein: ‘Disproportioneel’

Elise de RooijDe reactie volgt op het besluit van de EBU, de organisator van het Eurovisiesongfestival. Die heeft Klein gediskwalificeerd na een incident na afloop van de halve finale donderdag. Dit incident wordt onderzocht door de Zweedse politie en het Openbaar Ministerie. 

Ongepast

Zolang dit onderzoek loopt, is het ‘ongepast’ om hem te laten optreden, geeft de EBU als motivatie voor de beslissing. Het incident heeft niets te maken met een andere arties of delegatie, benadrukt de organisatie. 

Songfestivalcommentator Cornald Maas noemt het een ‘schandelijke beslissing’. “Incident stelt nauwelijks iets voor. Daarover later meer. Het is oa de ‘hel’ voor verbinder Joost Klein & zijn team”, aldus Maas. 

Vanwege het incident mocht de 26-jarige artiest gisteren niet meedoen aan de generale repetitie en de juryshow. De laatste generale repetitie is vanmiddag om 13.30 uur. 

NPO: teleurgesteld

Ook publieke omroep is teleurgesteld. “De NPO betreurt de beslissing van de EBU om de Nederlandse inzending te diskwalificeren en vindt dit een zeer ingrijpende beslissing”, meldt de koepelorganisatie NPO in een verklaring. 

“Voor de miljoenen Songfestivalfans in Nederland en in andere landen van Europa is dit een teleurstelling. We zullen de gang van zaken na het Eurovisie Songfestival uitgebreid evalueren met AVROTROS, de EBU en alle andere betrokkenen”, aldus de NPO. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment