Apple toch akkoord met eigen appwinkel voor Epic Games

Elise de RooijTot nu toe stond Apple het downloaden van apps buiten de eigen App Store niet toe. Maar onder druk van Europese toezichthouders besloot het Amerikaanse bedrijf in maart alsnog de weg vrij te maken voor Epic.

De onderneming beschuldigde Apple deze week evenwel opnieuw van tegenwerken.

‘Knoppen vergelijkbaar met Apple’

Apple zou tot twee keer toe aanvragen voor aanpassingen in het systeem hebben geweigerd, omdat het ontwerp van bepaalde knoppen en labels vergelijkbaar zou zijn met dat van Apples eigen App Store.

Epic noemde de afwijzingen ‘willekeurig’ en ‘obstructief’ en zei de Europese Commissie hierover te hebben ingelicht.

Die escalatie lijkt succesvol te zijn geweest want Apple heeft de appwinkel alsnog goedgekeurd. Details van het besluit door Apple zijn niet naar buiten gekomen. De Europese Commissie, die vorige maand een onderzoek opende naar de controles en beoordelingen die Apple had ingevoerd om apps en alternatieve appwinkels te beoordelen, weigerde tegenover persbureau Reuters commentaar te geven.

Al paar jaar ruzie

De ruzie met Epic gaat al een paar jaar terug. Apple verwijderde Fortnite in 2020 uit zijn appwinkel nadat Epic had geprobeerd om het betalingssysteem in het systeem van Apple te omzeilen.

Apple int een commissie tot 30 procent op aankopen binnen een app. Epic stapte aanvankelijk tevergeefs naar de rechter, maar door aangescherpte Europese regelgeving ging Apple dit jaar alsnog overstag.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment