Amstelveen lokt huisartsen met goedkope praktijkruimtes: “Oneerlijke concurrentie”

Elise de Rooij



“Als je objectief kijkt is dat oneerlijk”, zegt praktijkhoudend huisarts Judith. “Maar starters hebben het altijd lastiger, dus vind ik het niet gek dat zij gesteund worden. Ik ben vooral blij als er meer praktijken komen. Dat scheelt bij ons ook druk.”

Huisartsen coöperatie Amstelland ziet geen grote zorgen onder huisartsen over dit plan van de gemeente. “Alles wat het mogelijk maakt om dit probleem op te lossen, vinden huisartsen fijn”, zegt Jacomien. “Een huisarts kiest een vak omdat hij patiënten wil helpen. Dat er patiënten rondlopen zonder huisarts vinden ze heel naar.”

Tekort aan praktijkhouders

Amstelveen is de eerste gemeente die ingrijpt door praktijkruimtes te ontwikkelen, vertelt Jacomien. Maar het is niet voldoende om het huisartsentekort op te lossen. Zo is het lastig om praktijkhouders te vinden, omdat waarnemende huisartsen – die als zpp’er werken – meer verdienen en minder verantwoordelijkheden hebben.

Huisarts Judith ondervindt dit probleem in levende lijve. Haar collega gaat met pensioen, maar het lukt niet om vervanging te vinden. De praktijk moet hierdoor sluiten en de cliënten moeten hierdoor worden overgedragen aan andere omliggende praktijken, die al overvol zijn.

Om het huisartsentekort aan te pakken, pleit Huisartsen coöperatie Amstelland daarom ook voor landelijke maatregelen. “De problematiek van huisartsentekorten speelt op landelijk, regionaal, lokaal en praktijkniveau”, zegt ook de Landelijke Huisartsen Vereniging. “Om dit probleem goed aan te pakken, is actie nodig op ál die niveaus.”



Website

Lees ook deze artikelen

Geef een reactie