Ajax scoort er op los tegen Vitesse en staat weer in linkerrijtje eredivisie

Elise de RooijAjax heeft de onderste plekken van de eredivisie achter zich gelaten. Door een 5-0 overwinning op hekkensluiter Vitesse klimt de ploeg, die aan het begin van de maand zelfs laatste stond, naar de achtste plaats in de competitie.

Foto: Jorrel Hato scoort de 1-0 voor Ajax – PRO SHOTS / Paul Meima

Sinds John van ‘t Schip aan het roer staat, weet Ajax weer een beetje wat winnen is. Nadat de ploeg aan het begin van het seizoen heel lang op één winstpartij bleef steken, kwamen daar begin november in een paar dagen twee overwinningen bij.

Revanche

Dat het lek daarmee niet boven is, was de laatste weken ook te zien. Na een thuisnederlaag tegen Brighton speelde Ajax de vorige wedstrijd nog met 2-2 gelijk bij eredivisienieuwkomer Almere City.

Door de interlandperiode duurde het twee weken voordat Ajax zich daarop kon revancheren. De spelers leken daar niet op te kunnen wachten. In de Arena, waar F-Side vanwege een straf van de KNVB niet aanwezig was, schoot de ploeg van John van ‘t Schip uit de startblokken. 

Foto: Spandoek F-Side – AT5

Met spelers als Ar’Jany Martha en Chuba Akpom (als vervanger van de geblesseerde Brian Brobbey) in de basis kwam Ajax binnen vier minuten op voorsprong. De treffer kwam op naam van Jorrel Hato, die zijn officiële eerste doelpunt in het eerste maakte. De kersverse international stormde bij een aanval de zestien van Vitesse binnen en schoot op aangeven van Steven Bergwijn koel binnen.

Nadat een snelle tegengoal van Vitessenaar Saïd Hamulić werd afgekeurd vanwege buitenspel, verdubbelde Ajax via Kristian Hlynsson in de twaalfde minuut de voorsprong. Een matig Vitesse bracht daar vervolgens weinig tegenover, waardoor Ajax in de eerste helft nauwelijks in de problemen kwam.

Akpom

Na rust pakte Ajax de draad van het scoren weer op. Chuba Akpom had daarbij een hoofdrol. De Engelse spits, die sinds de trainerswissel de goals aan elkaar rijgt, leidde na vijf minuten een eigen doelpunt van Dominik Oroz in en zorgde even later zelf voor de 4-0, zijn vijfde van het seizoen.

Foto: Chuba Akpom kreeg een basisplaats en was gelijk trefzeker – PRO SHOTS / Paul Meima

Kenneth Taylor maakte daarna misschien nog wel de mooiste van de avond. De middenvelder kreeg de bal in het strafschopgebied aangespeeld, speelde met rechts twee verdedigers uit en schoot daarna met links hard binnen: 5-0. Vlak voor tijd kreeg Georges Mikautadze nog een kans om er 6-0 van te maken, maar zijn schot werd gered door Vitesse-keeper Eloy Room.

Met de overwinning staat Ajax nu even achtste in de eredivisie. Van de clubs die morgen nog spelen, maakt alleen Almere City kans om daar dit weekend nog overheen te klimmen. 

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter

 

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment