De wolf is de eerste volledige volwassen wolf uit het late Pleistoceen (2,6 miljoen tot 11.700 jaar geleden) die ooit is ontdekt, volgens een vertaalde verklaring van de Noordoostelijke Federale Universiteit in Jakoetsk, waar de necropsie werd uitgevoerd. De ontdekking helpt ons volgens wetenschappers het leven in de regio tijdens de laatste ijstijd beter te begrijpen.
Het dier werd sinds 2021 in permafrost bewaard, door middel van een soort mummificatie. Tijdens het mummificatie proces drogen zachte weefsels uit, waardoor het lichaam in een bevroren tijdcapsule kan worden bewaard.
Nu onderzoekers het dier uit de bevroren tijdcapsule hebben gehaald, willen ze meer weten over het dieet van de wolf. Ze zijn ook benieuwd naar de mogelijke virussen die de wolf met zich mee bracht.
Actief en groot roofdier
Uit de tandenanalyse bleek dat de wolf een man was, verklaart Albert Protopopov, hoofd van de afdeling voor de studie van mammoetfauna van de Academie van Wetenschappen van Yakutia. Hij voegt daaraan toe dat het een ‘actief en groot roofdier’ zou zijn geweest. De onderzoekers hopen nu uit te vinden wat de wolf en het slachtoffer in zijn maag duizenden jaren geleden aten.
Een ander belangrijk aspect van de necropsie is het kijken naar de oude virussen die de wolf mogelijk huisde. “De kans is aanwezig dat de onderzoekers micro-organismen in de wolf ontdekken die in de hedendaagse geneeskunde en biotechnologie kunnen worden gebruikt bij de productie van biologisch actieve stoffen,” aldus Artemy Goncharov, die oude virussen bestudeert aan de North-Western State Medical University in Rusland.